Supbob

In: Film and Music

Submitted By Jacobtofthansen
Words 559
Pages 3
Tegnsætningsøvelse i dansk, trin 1

Kilde til oprindelig tekst: Anglo Files no. 90, Januar 1995.
Inden du går i gang, så læs arket med instruktioner grundigt.

Skriftlige opgaver. Opgavenyt.

Bats in the belfry

af Henrik Ploug

Jeg har endnu til gode at høre en elev undre sig over, at Holbergs sprog er så langt mere letlæseligt i hans erindringer end i hans epistler. Årsagen er naturligvis at erindringerne oprindelig er skrevet på latin og oversat langt senere.

De fleste af vores elever vil sikkert ret ureflekteret betragte en bog der er skrevet på et fremmedsprog men som de læser i en dansk oversættelse som bogen- uden egentlig at gøre sig det klart at de sidder med én af mange mulige oversættelser af det pågældende værk. Samt at det der umiddelbart virker som en moderne oversættelse. I høj grad netop er en moderne oversættelse at den altså hvis den læses om fx. fyrre år vil virke lettere altmodisch- hvilket der så kan være en fordel ved fordi den måske netop får et præg af den tid bogen er skrevet og oversat i.
Mere problematisk bliver det naturligvis hvis den fyrre år gamle oversættelse er af et værk der er 100 år gammelt. Af samme grund nyoversættes litteraturens store værker ofte en gang per generation.

Et eksempel som eleverne måske vil kunne nikke genkendende til er den nye bibeloversættelse og den debat den afspandt.

Nogle har endda i den senere tid gjort sig til talspersoner (undskyld! Forhåbentlig angriber denne omsiggribende amerikanske tendens ikke også vor del af den amerikanske kultursfære) for at danske skoleelever og andet godtfolk er for dumme til at læse fx. Søren Kierkegaard i originalversionerne og at han derfor burde "oversættes" til moderne dansk-formentlig en gang per generation?

På den anden side læser vi jo islandske sagaer i oversættelse og Jydske Lov er ikke så nem at læse længere- så spørgsmålet kan vel trods alt…...

Similar Documents

Christmas Inflatable Mistletoe 13" X 7" X 3.9" By Dci New | The Santa Clause... (2006) | เล็บปลอม